wip house

project year

status

location

project team

; 2020

; design development

; sentul, kuala lumpur

; edric choo poo liang

  lim min syn

  jane quak

  

The developer’s brief call for a density 1000 pax-per-acre affordable highrise housing within a residential neighborhood at the center of Sentul, KL. Local town planning guideline allows for 472 units of standard 3-bed apartments and it requires a 7 floors carpark podium. Platform above the podium is where the community facilities like swimming pool, kindergarten, surau, community hall and sport courts are planned. The L-shape residential block massing is designed to maximize view towards KL city centre for both residential units and the podium facility.

 

In between 2 rows of residential unit is the wide air well and corridor space. The corridor for each floor is designed in alternate position with the next to create a double-volumed corridor effect. The split corridor allow resident from different floors to create visual connections and interact. The wide corridor area encourages cross ventilation and better daylighting.

 

Overall massing of the residential block is broken down into several smaller blocks to give a more delicate scaled proportion in contrast to the low-rise neighbor. Each small ‘block’ has variation in top and bottom height levels. A mid-level sky terrace and the rooftop landscape gardens provide interaction space at high levels.

 

Some façade features like the balconies, carpark balustrades, external staircase and podium facility explore early modern curve lines often found in old housing architecture around centre of KL

 © 2020 by O2 DESIGN ATELIER Sdn. Bhd. (1126802-V)